Om boken och skrivandet

En bok om drivkraft, envishet och livslust

Förutom mina barn och familjen är detta tveklöst det bästa som hänt mig någonsin. Det har varit och är fortfarande en lång period av blandade känslor – ett härligt flow, ångest, frustration och lättnad. Det är ännu mycket kvar och eftersom jag vill formge boken själv med bilder och illustrationer, räknar jag med att det kommer ta tid. Men det får ta den tid det tar. Boken nuddar vid svårigheterna och problematiken kring missbruk och medberoende medan fokus ligger på förändring och viljekraft.

Någon har suttit på min axel …

är bokens titel och den handlar delvis om en tråkig start i livet men också vägen till insikt och utveckling. Jag skriver om min resa att få till ett bra liv med en tung ryggsäck. Jag tar bl a upp om sorgbearbetning, om självkänslan, hur jag tränat mig till välmående, familjen och vännernas betydelse, böcker som gett insikt och stressen som ibland fått tagit huvudrollen alldeles för länge.

Jag skriver också om skaparkraft och må-gott-stunder. Hur jag funnit ro och glädje i skapandet. Att måla, skriva, fotografera, inredning med mera. Allt det som gjort att livet blivit bra.

Jag delar också med mig av tankar kring livet efter 50 som plötsligt dök upp utan förvarning. För mig blev det lite av en väckarklocka och jag insåg att det faktiskt bara går åt ett håll. Om vi får förmånen att leva ett tag till, finns det säkert en del som vi vill hinna med innan det är dags att lämna in. Hur gör vi då för drömmarna inte ska rinna ut i sanden? Jag har min egen teori om det som jag skriver om och lite annat smått och gott som kan vara till nytta.

Så i stort sett handlar boken om att gå från trasig till hel, från vanmakt till styrka. För mitt i allt det tråkiga fanns ändå envisheten, glädjen och lusten till livet och det är också det jag vill dela med mig av. Och skulle den påverka en enda människa till att ta ett steg i rätt riktning, då har jag gjort något rätt i alla fall.